Imediat după ce România a primit o alocare financiară de 20 de miliarde de euro din fondurile europene pentru perioada 2007 - 2013, unele bănci au văzut oportunitatea enormă de business şi au intrat agresiv pe această nişă de piaţă. BCR şi Banca Transilvania sunt doar două din cele mai mari bănci locale care au înfiinţat departamente specializate pentru acordarea de credite care să susţină demararea proiectelor finanţate din fonduri europene.
Spre exemplu, BCR, cea mai mare bancă din România, a înfiinţat în 2007 departamentul EU Office şi a început să cofinanţeze proiectele câştigate de românii care au accesat fonduri europene din 2008, primul an în care autorităţile de management au semnat contracte de finanţare cu beneficiarii.
"Această activitate a crescut de la an la an, astfel că valoarea proiectelor cu finanţări europene cofinanţate de BCR în 2010 a crescut cu 29% faţă de valoarea proiectelor cofinanţate în 2009. Totodată, în primele şase luni ale acestui an, valoarea proiectelor cu finanţare europeană pentru care BCR a acordat credite a crescut cu 40% faţă de perioada similară din 2010", a spus Ramona Ivan, directorul executiv al Direcţiei instituţii financiare din cadrul BCR.
Valoarea proiectelor pentru care BCR a acordat credite (prefinanţări, cofinanţări) şi garanţii este de 7 mld. lei (peste 1,6 mld. euro), iar în acest moment banca administrează 2.500 de proiecte, dintre care jumătate se află în stadiul de implementare.
Şi Banca Transilvania, a treia bancă după active la jumătatea anului, a lansat anul trecut o platformă de soluţii pentru simplificarea accesului beneficiarilor la fondurile europene, prin scrisori de confort sau de cofinanţare.
"Până în prezent, Banca Transilvania a finanţat peste 300 de proiecte a căror valoare totală depăşeşte 700 de milioane de lei (peste 160 mil. euro). Un rezulta