Destinul lui Greceanu este fara nicio urma de indoiala emblema tragediei aviatorilor romani ai celui de-Al Doilea Razboi Mondial. A participat in peste 800 de misiuni, dintre care 100 au fost batalii aeriene, castigand duelul in cateva zeci. A fost decorat cu un numar impresionant de medalii, dovada a eroismului.
Ordinul Mihai Viteazul, Coroana Romaniei, Virtutea Aeronautica, Steaua Romaniei si Crucea de Fier, clasa I si a II-a, toate acestea stau marturie a vitejiei sale.
Medalia primita de la germani pentru cele cateva sute de misiuni este unica, Greceanu fiind de departe pilotul roman cu cele mai multe zboruri in teritoriu inamic. Pentru a reliefa cat de buna este performanta sa, pilotii americani dupa doar 25 de misiuni erau scosi din lupta.
Insa, acestea au fost indreptate impotriva unui dusman a carui razbunare va fi crunta. Timp de aproape doua decenii, Greceanu a facut temnita grea si a platit un pret mult prea scump. In urma torturii in beciurile Securitatii si-a pierdut ambele picioare.
Dupa un an la Scoala Pregatitoare de Ofiteri, a urmat Scoala de Ofiteri de Aviatie si Scoala de perfectionare de la Buzau. In urma cedarilor teritoriale lasate nepedepsite mai multi ofiteri, printre care si Greceanu, si-au depus demisiile, fiind revoltati de atitudinea pasiva manifestata de mai marii tarii.
Comandantul lor, furios, s-a ridicat si le-a rupt demisiile, facandu-le si o mustrare de cateva zeci de minute. Incheie cu o vorba profetica, amintindu-le ca sansa de a se rafui cu sovieticii va veni cat de curand.
Pe 15 septembrie 1940 Greceanu obtine brevetul de pilot si este trimis in cadrul Escadrilei 52 al Grupului 5 Vanatoare, ca apoi sa treaca la Grupul 7.
Incepe campania pentru recucerirea Basarabiei
Pe 20 iunie 1941 pilotii sunt anuntati de starea de razboi, iar pe 21 i