Saptamana aceasta este una decisiva pentru Grecia, afirma analistii economici citati de AFP. Daca guvernul de la Atena nu va reusi sa convinga expertii FMI, UE si Bancii Mondiale sa deblocheze transa de 8 mld.euro din imprumut, Grecia va intra oficial in incapacitate de plata. Daca Atena da faliment, va fi mare deranj in Romania, afirma analistii economici.
Grecia mai dispune de bani doar pana in octombrie, a declarat luni adjunctul ministrului elen de Finante, Filippos Sachinidis, subliniind ca tara are nevoie urgenta de urmatoarea transa a imprumutului de la UE si Fondul Monetar International (FMI).
Grecii stiu foarte bine ca europenii nu sunt pregatiti financiar sa le inghita falimentul, astfel ca mizeaza, optimisti, pe faptul ca pana la urma, cu sau fara reforme, vor primi cei 8 miliarde de euro promisi inca de luna trecuta.
Daca nu ii vor primi, se va deschide “Cutia Pandorei”. Falimentul Greciei va crea mari probleme, in principal bancilor germane si franceze, care sunt printre principalii creditori ai tari. Acestea vor fi nevoite sa accepte o reducere a datoriei Atenei si o reesalonare a acestora. Speculatorii abia asteapta sa dea cu actiunile bancilor de pamant.
Exista si un alt scenariu, descris in weekend de Daily Telegraph. Acesta prevede, in esenta, ca Grecia va intra in faliment, iar bancile expuse la datoria Greciei ar urma sa beneficieze de un ajutor important din partea tarilor europene.
Romanii, buni de plata
In cazul in care Grecia intra in faliment, vom plati atat pentru salvarea bancilor elene prezente in Romania, cat si pretul deprecierii euro, in special prin preturile produselor de import.
De unde vom avea bani sa achitam factura? Japonezii de la Nomura ne reamintesc ca avem un acord de tip preventiv cu FMI.
Situatia bancilor grecesti din Romania
Sa ne uitam in