Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) a pus in functiune un sistem de verificare prin care licitatiile cu dedicatie ar urma sa fie eliminate. Cristina Traila, presedintele institutiei, sustine ca practic institutiile publice nu vor mai putea demara proceduri de achizitii publice daca in documentatiile de atribuire vor insera criterii restrictive prin care contractele sa fie directionate catre anumite companii. In esenta, inspectorii ANRMAP vor verifica toate documentele de atribuire inainte ca anuntul procedurii de achiztie sa fie publicat in sistemul electronici de achiztii publice.
Vezi in text cum functioneaza sistemul si care este prima institutie prinsa cu documentele in neregula
Presedintele ANRMAP, Cristina Traila, a anuntat ca de luni 26 septembrie nici o procedura de achiztie publica nu va fi demarata inainte ca ANRMAP sa verifice documentatia de atribuire. Asta inseamna ca inainte de publicare unui anunt sau a unei invitatii de participare, ANRMAP va verifica toate documentele licitatiei intocmite de institutia publica: caiete de sarcina, documentatie tehnica, anuturi, etc.
Cristina Traila a mentionat ca pana acum documentatia de atribuire a unei licitatii nu era verificata inainte inainte de publicarea anuntului de participare in Sistemul Alectronic de Achizitii Publice (SEAP). Pana acum, ANRMAP nu facea decat sa valideze anunturile de participare, adica nu verifica in detaliu documentatia de atribuire.
Guvenul a luat decizia de introduce aceasta procedura dupa ce in acesta vara Comisia Europeana a sistat temporar plata a 800 milioane euro din cadrul Programului Operational Regional pentru nereguli la procedurile de achiztie publica. Presedintele ANRMAP sustine ca scandalul achiztiilor pe fonduri europene nu este singurul motiv pentru care a fost pus in practi