Companiile mici şi medii preferă să îşi instaleze birourile mai degrabă în vile decât în clădirile de birouri, deoarece costurile sunt mult mai mici. Pentru companiile care au între 10 şi 60 de angajaţi, vilele au reprezentat o adevarata salvare în astfel de vremuri.
"Ce fac din vile o soluţie preferată în vreme de criză? Bugetul, flexibilitatea condiţiilor contractuale, chetuielile de întreţinere şi locurile de parcare fără costuri suplimentare", consideră Mirela Raicu, partener la ESOP Consulting.
În prezent companiile medii, care caută suprafeţe cuprinse între 200-600 de mp, doresc perioade contractuale cât mai flexibile, 1, 2 sau 3 ani, însă cu posibilitatea de denunţare unilaterală după primele 12 luni în cazul unor evoluţii negative a cifrei lor de afaceri. De asemenea doresc cheltuieli reduse de întreţinere, iar vilele au unul din cele mai eficiente niveluri, variind între 1,4 şi 1,8 Eu/mp (faţă de clădirile de birouri, unde cheltuielile de întreţinere sunt cuprinse între 2,2 - 3,5 Eu/mp). Şi nu în ultimul rând, doresc un buget cât mai redus alocat chiriei şi locuri de parcare pe care să le găsească uşor pe stradă lângă sediu fără să fie nevoiţi să plătească închirierea acestora.
„Piaţa vilelor este destul de atomizată şi mult mai greu de analizat. Studiul de piaţă din care se desprind concluziilor de mai sus analizează informaţiile din portofoliului de vile gestionat de ESOP, probabil cea mai mare bază de date a unui broker imobiliar pentru birouri destinate companiilor medii, cuprinzând un număr total de 1.433 de vile, totalizând o suprafaţa de 487.000 mp. ESOP lucrează de 9 ani în mod sistematic pe acest segmentul de piaţă destinat companiilor medii şi a creat instrumente utile care pot fi folosite în cunoaşterea acestei pieţe, mai puţin explorate" afirmă Mirela Raicu, partener la ESOP Consulting
ESOP previ