Din cauza tensiunilor financiare externe unde nimeni nu ştie dacă euro va rezista în forma actuală, dacă falimentul Greciei îi va trage în groapă şi pe alţii, când investitorii tremură pentru banii lor pentru că nicăieri nu mai este sigur, riscul extern al României a crescut în ultimele săptămâni la 478 de puncte, adică un investitor trebuie să plătească 478.000 euro ca să-şi asigure 10 milioane de euro în cazul unui "faliment" al titlurilor externe româneşti. Acum o lună riscul era de 316 puncte, iar acum 3 luni era de 230 de puncte. Acest indicator CDS (credit default swap) este folosit ca reper atunci când bancherii discută elevat despre preţul pe care să-l ceară atunci când te împrumută: Libor, plus CDS, plus marja băncii, rezultă o dobândă de peste 6%. Atât costă România acum. La acest preţ se adaugă riscul tău, puterea ta de negociere etc.
Acest indicator este influenţat de ce se întâmplă în jurul nostru, pentru că nu suntem o insulă, dar şi de cum ne văd alţii- analiştii externi, investitorii, bancherii străini, ziariştii străini, adică toţi pentru care România este un loc bun, sau nu, de plasat banii.
Dincolo de cum ne văd alţii, mai contează şi cum "ne vindem" noi în afară. Ce spunem că facem şi ce "livrăm" după aia. Şi cum facem ca toată lumea din afară să audă şi să vadă că poate nu suntem în realitate chiar ultima ţară a Europei din punct de vedere economic.
Iar aici liderii noştri, preşedinte, premier, miniştri, chiar şi guvernatorul BNR, sunt la pământ. Cu excepţia noastră şi a FMI, şi a unor simple propoziţii în rapoartele lunare ale analiştilor băncilor, mai ştie cineva din afară că situaţia financiară a ţării este mult îmbunătăţită faţă de 2009 şi 2010 când eram pe toate listele de "faliment", că inflaţia este la jumătate faţă de acum un an, că agricultura va aduce peste 10 miliarde de euro în acest an, că premierul Bo