Maşina care pune frână singură dacă depăşeşti viteza, care se blochează dacă ai băut, care sună la poliţie dacă ai făcut accident va fi astăzi în dezbaterea eurodeputaţilor şi mâine va primi vot în plenul de la Strasbourg.
Un raport prin care eurolaeşii cer măsuri şi noi reguli care să reducă accidentele de circulaţie în următorii zece ani.
Dispozitivul care blochează motorul atunci când simte că şoferul a consumat alcool şi limitatorul de viteză sunt două dintre sistemele care ar putea echipa obligatoriu maşinile comercializate în Uniunea Europeană.
VEZI CUM ACŢIONEAZĂ DISPOZITIVELE ANTI ACCIDENT. Click pe imagine pentru a vedea infografia interactivă!
Raportul care fi dezbătut în această după amiază mai propune nivel de alcoolemie unitari în toată Uniunea Europeană, sisteme de navigaţie europene care să informeze şofeii cât mai au de parcurs până să ajungă la destinaţie şi detector de somnolenţă care să depisteze comportamentul şoferului care adoarme la volan.
Comisia Europeană a propus în primăvara acestui an introducerea de limitatoare de viteză pentru vehiculele uşoare şi a dispozitivelor care blochează pornirea motorului de îndată ce anumiţi senzori detectează aburi de alcool în respiraţia şoferului. Sistemul "alcohol interlock" ar putea fi montat în interiorul maşinii, lângă scaunul şoferului, şi ar urma să fie presetat pentru a funcţiona de la o anumită alcoolemie, în funcţie de legislaţia fiecărui stat.
Strategie europeană
Potrivit statisticilor europene, numai în 2009, mai mult de 35.000 de oameni au murit pe şoselele din ţările membre UE, adică echivalentul populaţiei dintr-un un oraş mediu. În aceeaşi perioadă, cel puţin 1,5 milioane de persoane au fost rănite în accidente rutiere. Costul total pentru intervenţiile în caz de accidente sunt estimate la 130 de miliarde de euro numai pentru anul 2009. @N_