Bugetul general consolidat a înregistrat în primele opt luni ale anului un deficit de 12,97 miliarde lei, reprezentând 2,4% din PIB, soldul negativ din august echivalând cu 0,3% din PIB, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice, scrie Mediafax.
Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 116,4 miliarde lei, au fost cu 9,5% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, pe fondul încasărilor record din luna iulie de 17,1 miliarde lei. Încasările au crescut în principal la veniturile din taxa pe valoare adăugată (TVA), cu 28,2% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent şi accize unde încasările sunt mai mari cu 16,2%.
În structură, încasările din TVA (29,85 miliarde lei) au fost influenţate de creşterea încasărilor din operaţiuni interne cu 29,8% şi a încasărilor din importurile de bunuri cu 32,8%.
Veniturile din accize (12,46 miliarde lei) au fost susţinute în principal de majorarea nivelului de taxare la unele produse: motorină, benzină fără plumb, produse intermendiare şi ţigarete dar şi a măsurilor de combatere a evaziunii fiscale, potrivit unui comunicat al MFP.
Contribuţiile de asigurări sociale (33,14 miliarde lei) au fost cu 8,0% mai mari faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent.
Încasările din impozitul pe profit, de 7,5 miliarde lei, au depăşit pe cele din aceeaşi perioadă a anului precedent cu 0,6%.
Cheltuielile bugetului general consolidat au însumat 129,3 miliarde lei, în creştere cu cu 1,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, dar ca procent în PIB s-au redus cu 1 punct procentual, la 23,8% din PIB.
Potrivit MFP, cheltuielile cu bunuri şi servicii s-au majorat cu 12,0% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, la 19,55 miliarde lei, din cauza plăţilor pentru servicii medicale şi medicamente. Pe structură, creşterea s-a înregistrat în cea mai mare parte la Ministerul