Spitalele din Caracal şi Corabia au făcut reduceri de cheltuieli după ce au fost clasificate în categoria a IV-a de Ministerul Sănătăţii, bugetele fiindu-le reduse.
Spitalul Orăşenesc Corabia se confruntă cu mari probleme. Cu datorii către furnizori în valoare de 900.000 lei, conducerea unităţii sanitare a luat şi măsuri drastice care afectează veniturile celor 180 de salariaţi. „S-a decis ca angajaţii să-şi ia trei zile de concediu fără plată în fiecare lună până la sfârşitul anului şi au fost reduse la minim anumite sporuri care li se acordă salariaţilor. Stând în concediu fără plată câteva zile pe lună, salariaţii pierd între 50 şi 150 lei din venituri, în funcţie de salariu. Am renunţat şi la serviciul de întreţinere, care era externalizat, acum ne ocupăm noi de asta. Bugetul este cu peste 100.000 lei mai mic faţă de cel de anul trecut, iar dacă nu luam aceste măsuri ar fi trebuit să facem disponibilizări pentru a ne descurca“, a spus Mihai Dorcu, managerul Spitalului Corabia.
Două zile pe săptămână, în fără plată
Şi angajaţii Spitalului Municipal Caracal intră, de la 1 septembrie, câte două zile pe săptămână în concediu fără plată. Măsura este luată până la 1 ianuarie 2012. „Pentru că sursa de finanţare a fost redusă cu aproape 40 la sută am fost nevoiţi să luăm aceste măsuri. Am preferat asta decât să renunţăm la tichetele de masă sau să facem disponibilizări, să rămână fără loc de muncă 60, 70 sau chiar 100 de oameni. Toţi angajaţii se supun acestei reguli, de la director până la ultimul om. Se pierd la salariu între 40 şi 400 lei“, a precizat Octavian Popescu, managerul unităţii spitaliceşti.
CASETĂ
Investiţii în aparatură medicală, la Caracal
Cu toate că sursa de finanţare a fost redusă la Spitalul Municipal Caracal şi au fost diminuate şi cheltuielile cu personalul, managerul spune că unitatea sanitară stă bine din punct de