În timp ce mii de IMM-uri şi-au închis porţile în ultimii trei ani ca urmare a crizei economice mondiale care a răvăşit şi economia românească, o tipografie din Oradea a rezistat în aceşti ani cu ajutorul banilor de la Bruxelles. Fondurile europene au devenit astfel "gura de oxigen" pentru micii întreprinzători care nu îşi mai puteau susţine cheltuielile cu salariaţii, oferindu-le posibilitatea de a-şi creşte producţia şi de a-şi extinde numărul de clienţi cu ajutorul noilor echipamente.
Firma Eleron Com, care produce şerveţele pentru nunţi şi botezuri, cărţi de vizită, legitimaţii, broşuri sau autocolante, a primit 27.000 de euro pentru a-şi majora capacitatea de producţie, dar şi pentru a achiziţiona echipamente şi licenţe IT.
"Proiectul a fost un câştig destul de mare pentru firmă pentru că am reuşit să ţinem preţurile la acelaşi nivel deşi costul materiei prime s-a majorat în această perioadă, dar şi pentru că am reuşit să abordăm alte categorii de clienţi", explică Ecaterina Vladu, unul dintre administratorii firmei de tipărit, care conduce această afacere de 17 ani.
Dacă înainte de a apela la banii europeni tipografia din Oradea livra produse doar în tiraj fie mic, fie foarte mare, iar odată cu achiziţia noilor utilaje compania poate semna contracte şi pentru comenzi de dimensiune medie.
"Am câştigat clienţi. Maşina profesională de capsat şi cea de numerotat ne-au ajutat foarte mult pentru că primim comenzi pentru facturi şi alte tipizate care necesită astfel de operaţiuni", spune Vladu. Contractul pentru acest proiect pe bani europeni a fost semnat în luna iunie a anului 2009 şi a fost finalizat după şase luni. Acest proiect a fost depus în cadrul Programului Operaţional Regional prin intermediul Fondului European de Dezvoltare Regională în regiunea nord-vest. Din totalul de 27.000 de euro, banii europeni au fost în cuantum de 70%, în