Din punct de vedere al impozitului pe venit, câştigurile din transferul titlurilor de valoare se includ în categoria veniturilor din investiţii, conform fiscalitatea.ro. În conformitate cu dispoziţiile art. 66 alin. (3) şi ale art. 67 alin. (3) lit. b) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, în cazul transferului dreptului de proprietate asupra părţilor sociale, câştigul din înstrăinarea părţilor sociale se determină ca diferenţă pozitivă între preţul de vânzare şi valoarea nominală/preţul de cumpărare.
Valoarea nominală, înlocuită cu preţul de cumpărare
Începând cu a doua tranzacţie, valoarea nominală va fi înlocuită cu preţul de cumpărare, care include şi cheltuielile privind comisioanele, taxele aferente tranzacţiei şi alte cheltuieli similare justificate cu documente.
Obligaţia calculării, reţinerii şi virării impozitului revine dobânditorului
Calculul şi reţinerea impozitului de către dobânditor se efectuează la momentul încheierii tranzacţiei, pe baza contractului încheiat între părţi. Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 16% asupra câştigului, la fiecare tranzacţie, impozitul fiind final.
Dreptul de proprietate trebuie înscris în Registrul Comerţului şi/sau în Registrul asociaţilor/ acţionarilor
Transmiterea dreptului de proprietate asupra părţilor sociale trebuie înscrisă în Registrul Comerţului şi/sau în Registrul asociaţilor/ acţionarilor, după caz, operaţiune care nu se poate efectua fără justificarea virării impozitului la bugetul de stat. Termenul de virare a impozitului este până la data la care se depun documentele pentru transcrierea dreptului de proprietate asupra părţilor sociale sau a valorilor mobiliare la Registrul Comerţului ori în registrul acţionarilor, după caz, indiferent dacă plata titlurilor respective se face sau nu eşalonat.
Sumele sau bunu