Cunoscute popular ca "pietre la rinichi" şi medical ca "litiază renală", "calculi" sau "nefrolitiază", formaţiunile solide care se formează uneori în rinichi provoacă dureri crunte pentru purtători. Dincolo de tratamentul recomandat de medic în funcţie de severitatea afecţiunii, un rol important îl are regimul alimentar.
De-a lungul vieţii, aproximativ 10% din oameni fac pietre la rinichi de diferite dimensiuni, bărbaţii fiind de trei ori mai predişpuşi la litiază renală decât femeile.
Publicaţia de sănătate a "Harvard Medical School" a publicat o listă cu "ponturi" ştiinţific documentate privind principalele reguli ce trebuie respectate în regimul alimentar al unui bolnav. O dietă corespunzătoare ajută semnificativ tratamentul medical şi previne apariţia unor noi calculi renali.
1. Beţi multe lichide
Pietrele la rinichi sunt formate din minerale concentrate în urină care se transformă în cristale. Dacă beţi multe lichide - mai ales apă plată - veţi creşte cantitatea de apă din urină iar concentraţia acestor minerale nu va fi atât de mare încât să se transforme în calculi renali.
2. Mâncaţi alimente bogate în calciu
Calciul este unul dintre componentele principale ale pietrelor, deci - printr-un raţionament logic - ar trebui să eliminăm alimentele bogate în acest element. Totuşi, majoritatea calculilor sunt formaţi dintr-un tip de calciu combinat cu o substanţă denumită oxalat. O dietă ce oferă organismului mai mult calciu va face ca acesta să se unească cu oxalatul în intestin, înainte ca cele două să ajungă în urină şi să devină periculoase pentru rinichi.
3. Atenţie la suplimentele cu calciu
Un studiu efectuat de profesorii Universităţii Harvard arată că femeile aflate în postmenopauză care luau suplimente cu calciu erau cu 20% mai expuse riscurilor de a dezvolta pietre la rinichi, decât cele care nu primeau un aport