Cele mai mari economii din lume se îndreaptă spre o „reducere masivă a locurilor de muncă“ până la sfârşitul anului viitor în cazul în care guvernele nu-şi vor reevalua politicile, atenţionează Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) într-un studiu dat publicityăţii în cursul zilei de luni.
În acest raport, elaborat împreună cu miniştrii muncii din OECD şi G20, OIM arată că de la declanşarea crizei financiare în 2008 în ţările dezvoltate şi cele aflate în curs de dezvoltare au fost desfiinţate 20 de milioane de locuri de muncă. La nivelul actual al ratelor şomajului din ţările menţionate nu este realistă o redresare rapidă şi exită riscul dublării numărului de şomeri până la sfârşitul anului viitor. „Trebuie să acţionăm acum pentru a inversa tendinţa de încetinire a revenirii economiei şi a reducerii de locuri de muncă“, a declarat preşedintele OIM, Juan Somavia. „Creşterea numărului de angajaţi trebuie să devină prioritatea macroeconomică“, a adăugat el. „Numărul salariaţilor a crescut cu 1% în acest an faţă de anul trecut, însă creşterea anuală ar trebui să fie 1,3% pe an pentru a se ajunge în 2015 la situaţia dinaintea declaşării crizei,“ se arată în studiul OIM.
Raportul atrage atenţia că rata înfiinţării de noi locuri de muncă se va situa sub 1% la nivelul ţărilor membre G20. Dacă nu se atinge o rată medie de 0,8% pe an, până-n 2012 în statele G20 numărul şomerilor ar putea creşte cu 20 – 40 de milioane de persoane.
De la începutul anului 2008 şi până-n prezent dintre statele dezvoltate, Spania, Asfrica de Sud şi SUA au avut cea mai mare scădere în rândul populaţiei active. Spania şi SUA se confruntă de aseemenea cu cea mai mare apreciere a ratelor şomajului, urmată de Marea Britanie.