Descoperirea unui nou fel de mâncare poate face omenirea mai fericită, spunea Brillat-Savarin. Iar dacă noutatea culinară mai este savurată şi la malul mării, atunci plăcerea este deplină. Cu această filosofie s-a desfăşurat la Constanţa, în zilele de 8, 9 şi 10 septembrie 2011, cea de-a V-a ediţie a Trofeului Balada Nej, eveniment organizat de "Fundaţia ing. Nicolae Nejloveanu, maestru în arta culinară".
În Baza de aplicaţii practice a Centrului de gastronomie Fundaţia ing. N. Nejloveanu, bucătari cu experienţă, români şi străini, înarmaţi cu instrumente din bucătărie şi dotaţi cu ingrediente proaspete, au luat startul în faţa unei plite electrice şi a unei mese moderne de bucătărie, sub ochii juriului, format din bucătarul olandez Wynand Vogle, dr inginer Gabriela Berechet şi maestrul în arta culinară Nicolae Nejloveanu, precum şi a elevilor Centrului de gastronomie. Echipa olimpică de juniori a Olandei, echipa de seniori a României şi cea de juniori, Balada, şi încă opt bucătari şi-au folosit toate armele culinare pentru adjudecarea trofeului şi a premiului de 1.000 de euro. La secţiunea pe echipe, olandezii şi cele două echipe de români au avut de preparat un meniu de trei servicii: gustare, preparat de bază şi desert de bucătărie.
Iată câteva fantezii culinare care au impresionat juriul: peşte cu garnitură marinată şi vinegretă de tomate, pui românesc cu risotto, toate preparate de olandezi. Seniorii din echipa României au impresionat prin supa de creveţi cu quenelle de chefal, servită cu roşii marinate, iar echipa Balada a preparat salată de pepene galben cu sos de ciocolată, piept de pui umplut cu legume şi multe alte delicii. Pentru bufetul rece din a doua zi de concurs, participanţii au muncit mai mult de 12 ore. Rezultatul a putut fi admirat şi de constănţenii dornici să afle ce mai este nou în gastronomie.
Pe parcursul c