România trebuie să construiască o strategie care să o facă mai puţin vulnerabilă la şocuri externe, iar ţările trebuie să se aştepte la înrăutăţirea condiţiilor economice, spune Mihai Tănăsescu. Sursa: VLAD SĂNESCU
Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi ai Băncii Mondiale, reuniţi la Washington zilele trecute, au plecat spre ţările lor cu o certitudine: lumea trebuie să se pregătească pentru un al doilea val al crizei, spune reprezentantul României la Fond, Mihai Tănăsescu, într-un interviu pentru revista Capital.
Cea mai mare temere a FMI în privinţa României şi, de altfel, în privinţa statelor cu economii similare din regiune, care sunt în cadrul unor acorduri cu Fondul, este factorul extern, de unde ar putea veni această criză.
Unii spun chiar că abia acum putem vorbi despre "adevărata" criză. În mod paradoxal, economiile avansate sunt cele mai expuse la criză, în timp ce economiile emergente sunt expuse la riscul de contagiune. Este şi cazul României.
"Temerile Fondului cu privire la România nu sunt legate de acord. Acesta a înregistrat progrese puternice şi este o bună şansă de a termina acest acord. Problema este contextul internaţional", a declarat Tănăsescu.
El spune că România trebuie să construiască o strategie care s-o facă mai puţin vulnerabilă la şocuri externe. "Temerea cea mare este legată de implicaţiile indirecte ale unei dezvoltări a crizei în Europa şi în lume, şi care ar fi pârghiile prin care ţara ar trebui să-şi consolideze rezervele" arată Tănăsescu.
Un alt mod de trai
Criza impune o schimbare radicală a vechilor mentalităţi şi adoptarea unui nou mod de trai, a mai spus reprezentantul României la FMI. Eforturile pe care oamenii le-au făcut în ultimii ani vor trebui să continue în aceeaşi linie: chiar dacă veniturile reale ar putea scădea în continuare, volumul de muncă va trebui să crească.