Interesul foarte mare de care s-a bucurat subiectul „Transalpina”, de săptămâna trecută, din „Evenimentul zilei”, ne-a determinat să revenim cu informaţii detaliate privind condiţiile pe care le oferă una dintre noile minuni ale României Sursa: REMUS SUCIUSursa: REMUS SUCIUSursa: REMUS SUCIUSursa: REMUS SUCIUSursa: REMUS SUCIU
1 /.
Pe unele hărţi, Transalpina este marcată ca întinzându-se de la Novaci (judeţul Gorj) prin Rânca, Obârşia Lotrului, apoi spre Sălişte (judeţul Sibiu), după ce taie colţul Nord-vestic al judeţului Vâlcea.
Pe alte hărţi, traseul oficial al Transalpinei, de la Şuşag (judeţul Alba), nu coboară spre spre Sălişte, ci spre Sebeş (judeţul Alba), în această variantă, lungimea totală a şoselei fiind de 140 de kilometri.
Infograf: Gabriel Spanache
Oricum, porţiunea spectaculoasă a drumului se află între Obârşia Lotrului (judeţul Vâlcea) şi staţiunea gorjeană Rânca, prezentă pe ambele "variante" ale hărţilor care se referă la drumul ce este acum asfaltat pe 98% din lungimea sa, toate lucrările urmând a fi terminate spre finele anului viitor.
Cum ajungi pe Transalpina
Singura modalitate de acces spre Transalpina este cea rutieră. Dacă vii din Banat sau din jumătatea vestică vestică a Ardealului, cea mai uşoară variantă spre Transalpina este cea prin Sebeş. Pentru cealaltă jumătate a Ardealului, varianta prin Sibiu – Sălişte pare mai scurtă. Dinspre Bucureşti, spre Transalpina, se merge direct prin Râmnicu Vâlcea.
Din acest oraş mai departe se pot alege două variante: cea prin Brezoi şi Voineasa, pentru cei care vor să ajungă mai întâi la Obârşia Lotrului (cu menţiunea că de la Voineasa în sus, pe 24 de kilometri, asfaltul este vechi, cu denivelări şi gropi), sau cea prin Horezu.
Cei care doresc să scurteze drumul prin Petroşani şi Petrila, pe Valea Jiului, sunt sfătuiţi să se