Eruptia din 1815 a vulcanului Tambora din Indonezia a ucis in jur de 85.000 de oameni, dar se presupune ca numarul total al celor care au avut de suferit din cauza acestei activitati vulcanice a depasit un milion de persoane.
Majoritatea vulcanologilor sunt de parere ca nici Krakatau, despre care se crede ca ar fi cel mai periculos vulcan de pe Terra, nu se poate compara cu Tambora, a carui eruptie a provocat un zgomot ce s-a propagat pe o distanta de 2.500 de kilometri, iar lava a fost aruncata pe o raza de 1.300 de kilometri, noteaza Actualno.
Viata pe insula Sumbawa si-a reluat cursul de-abia in 1930, dupa aproape 100 de ani de la acea eruptie devastatoare. Astazi, pe aceasta insula traiesc in jur 1,33 milioane de oameni.
In ultimii ani, o mare parte dintre ei au fost evacuati, fie din dorinta personala, fie din cauze legate de mediu. Iar in aprilie 2011, Tambora s-a trezit la viata si ameninta din nou omenirea cu o noua eruptie, despre care se crede ca ar putea fi chiar mai mare decat cea din 1815.
Geologul Jules de Boer, de la Universitatea din Connecticut, sustine ca este imposibil de calculat forta cu care va erupe vulcanul. El este insa convins ca, daca eruptia va avea loc anul acesta sau in urmatorii ani, numarul victimelor va fi mult mai mic decat in 1815, deoarece o eruptie precum cea de atunci are loc o data la 200 de ani.
Pe de alta parte, Tambora a erupt in ultimii 200 de ani de trei ori, in 1819, 1880 si 1967, astfel ca putem vorbi de o posibila eruptie de nivelul doi, putin periculoasa.
Intre timp, fermierii de pe insula indoneziana au intrat in panica si sunt convinsi ca dragonul din interior se va trezi si le va distruge avutul.
Cum a schimbat Tambora lumea in cateva minute
Eruptia a lasat in urma un crater cu diametrul de 11 kilometri, toata vegetatia din