Încurajate de profiturile record, companiile ruseşti scanează acum o nouă ţintă: Europa de Est. Surpriza este că guvernele din regiune, împovărate de datorii şi deficite, le ajută să vină, scrie Bloomberg.
Companiile ruseşti au avut "interzis" pe pieţele est-europene după căderea cortinei de fier în 1989. Fostele "trupe de ocupaţie" trezeau sentimente amare, iar companiile ruseşti, confruntate cu mari probleme financiare, nu erau în poziţia de a face achiziţii. În plus, companiile germane, austriece şi din alte ţări occidentale erau nerăbdătoare să investească în Estul proaspăt eliberat.
Situaţia s-a schimbat de atunci. Valoarea achiziţiilor ruseşti în Europa de Est din ultimii trei ani se ridică la 2,8 mld. dolari, comparativ cu 2,4 mld. dolari în cei 17 ani anteriori, potrivit ONU.
Sberbank, cea mai mare bancă rusească, a acceptat în iulie să cumpere nouă divizii est-europene ale grupului austriac Oesterreichische Volksbanken pentru 881 mil. dolari. Afacerea reprezintă prima incursiune a băncii în afara spaţiului fostei Uniuni Sovietice.
Russian Railways, operatorul celei mai mari reţele feroviare din lume, a licitat pentru o participaţie care i-ar asigura controlul diviziei de transport de mărfuri a companiei feroviare poloneze de stat. De asemenea, la sfârşitul lunii august Russian Railways şi-a exprimat interesul pentru operaţiunile de transport de mărfuri ale companiei feroviare slovace.
VTB Group, a doua instituţie de credit ca mărime din Rusia, a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni al companiei Bulgartabac pentru 100 mil. euro la finele lunii august.
Foamea de capital schimbă sentimentele în Polonia, care a rezistat investiţiilor ruseşti de la căderea regimului comunist în 1989. În portul Gdansk, locul de naştere al mişcării antisovietice Solidaritatea, participaţia majoritară a rafinăriei Grup