Femei insarcinate HIV pozitive au fost plimbate de la un spital la altul, pentru ca medici din spitale publice au refuzat sa le acorde asistenta medicala la nastere. Concluzia apartine studiului "Drepturile sexuale si ale reproducerii - Cazul femeilor care traiesc cu HIV in Romania", realizat de Centrul Euroregional pentru Initiative Publice (ECPI). Datele publicate de raport arata ca numarul nou-nascutilor din mame HIV pozitive a crescut de la 76 in anul 2007, la 205 in anul 2009.
„Desi am cerut sa imi faca avort, doi doctori m-au refuzat. Un domn doctor care m-a ingrijit de cand am fost internata mi-a spus ca nu imi face avort ca ‹nu vrea sa mor pe masa lui›. Apoi acest doctor a intrat in concediu si m-a preluat o doamna doctor. I-am spus si ei ca nu vreau sa pastrez sarcina. Doamna doctor mi-a spus prima data ca nu se ocupa de persoane seropozitive si apoi, dupa ce am insistat cu rugamintea sa imi faca avort, mi-a spus ca nu face avorturi in perioada sarbatorilor pentru ca este pacat.”
Marturia apartine unei tinere de 22 de ani, cu HIV. In august 2009, ea a hotarat sa isi puna un sterilet ca sa previna sarcinile nedorite. Cu toate acestea, in decembrie 2009, a aflat ca este insarcinata de opt saptamani si a dezvoltat si o infectie din cauza steriletului. Provenita din sistemul de protectie a copilului, tanara s-a mutat la majorat intr-un complex rezidential de tip familial pentru tinerii proveniti din sistemul de protectie a copilului, impreuna cu partenerul ei, si el din acelasi sistem. "Si eu si prietenul meu am semnat un contract de inchiriere in care ne-am obligat la trei lucruri pe perioada cat stam aici: sa lucram, sa ne luam tratamentul ARV si sa nu avem copii. Pentru mine ultima conditie pune o presiune destul de mare", a povestit tanara, citata de raport.
Presata de apropierea termenului legal pana la care se putea face