O epavă care conţine 200 de tone de argint, în valoare de 172,5 milioane de euro, a fost găsită în Atlantic şi reprezintă cea mai mare comoară de metale preţioase găsită vreodată sub apă, scrie BBC.
Epava aparţine unei nave britanice de mărfuri, scufundată de germani în timpul celui de-al Doilea Război Mondial (1941), şi a fost găsită de firma americană de explorare Odyssey Marine. În baza contractului dintre Odyssey şi Departamentul de transport american, firma va reţine 80% din valoarea încărcăturii descoperite.
Nava SS Gairsoppa tocmai se întorcea din India în Marea Britanie când a fost atacată de armata germană. Din cauza lipsei de combustibil şi a vremii neprielnice, SS Gairsoppa s-a scufundat şi a supravieţuit doar unul dintre cei aproape 90 de membri ai echipajului.
Epava navei de 125,5 metri lungime a fost descoperită în această vară, la 482 km de coasta Irlandei şi la 4.700 de metri adâncime. Totuşi, de-abia săptămâna trecută experţii au stabilit că este vorba despre SS Gairsoppa.
Recuperarea comorii de argint va începe în 2012
"Am realizat prima fază a proiectului: localizarea şi identificarea epavei. Acum, începem faza de recuperare a încărcăturii. Având în vedere condiţiile bune în care se află epava, suntem încrezători că vom recupera tot argintul", a declarat Andrew Craig, managerul Odyssey.
SS-Gairsoppa, cu puţin timp înainte de a fi scufundată
El a mai precizat că operaţiunile de recuperare vor începe în prima jumătate a anului 2012 şi vor fi efectuate cu ajutorul unor braţe robotizate.
Reprezentanţii Odyssey spun că este "foarte puţin probabil" să fie găsite rămăşiţe umane la bord, având în vedere vechimea şi adâncimea epavei.
"Deşi au fost lansate bărci de salvare, cea mai mare parte a echipajului nu a supravieţuit până la mal. Dar, prin faptul că am găsit epava şi vom afla mai multe deta