O decizie în dosarul aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen este prematură, Finlanda dorind să vadă mai multe progrese în lupta anticorupţie derulată de cele două state, declară într-un interviu la RFI ambasadorul Finlandei la Bucureşti, doamna Ulla Marianna Väistö. Ambasadorul reconfirmă că "relaţiile dintre România şi Finlanda sunt excelente", iar "dosarul Schengen se va rezolva". Cât priveşte comunitatea rromă, "finlandezii au fost îngrijoraţi, surprinşi şi copleşiţi de fenomenul cerşetoriei".
Rep.: Care sunt argumentele Finlandei împotriva aderării României la Schengen?
U.V.: Să spunem că nu ne opunem intrării României în Schengen, doar că o decizie luată acum în acest dosar e prematură. Nu spunem că România şi Bulgaria nu ar trebui să intre in Schengen, numai că va dura mai mult, în opinia noastră. Suntem conştienţi că România şi Bulgaria au făcut multe progrese în privinţa criteriilor tehnice, care au fost îndeplinite practic, dar noi am vrea să vedem mai multe progrese în ceea ce priveşte lupta anti-corupţie şi de asemenea îmbunătăţiri în sistemul judiciar, în funcţionarea instituţiilor judiciare. De-abia atunci, România şi Bulgaria vor fi pregătite să intre în Spaţiul Schengen.
Rep.: Dar Guvernul de la Bucureşti spune că este nedrept ca România să nu fie primită în Schengen, pentru că a îndeplinit totuşi criteriile tehnice…
U.V.: Înţeleg foarte bine dezamăgirea Guvernului român. Noi vedem că ambele ţări au făcut într-adevăr o treabă bună în privinţa criteriilor tehnice, dar Finlanda a subliniat că vrea să se uite la întregul tablou. Vrem să vedem că nu doar cerinţele tehnice au fost îndeplinite, ci şi că nu există riscul ca oficiali de la frontiere să fie mituiţi, de exemplu, şi că astfel de chestiuni vor fi urmărite în mod credibil mai departe în justiţie. Deci mai sunt unele lucruri în legătură cu care am vrea să fi