Guvernele din uniunea monetară lucrează la construirea unui zid financiar de protecţie în jurul Greciei, Irlandei şi Portugaliei în condiţiile în care SUA, Rusia şi China îşi intensifică presiunile pentru o rezolvare cât mai rapidă a crizei datoriilor din zona euro şi avertizează asupra pericolului unei noi recesiuni mondiale, iar un default al Greciei pare inevitabil.
Planul presupune recapitalizarea masivă a băncilor şi o suplimentare puternică a resurselor mecanismului de salvare al zonei euro la mai multe mii de miliarde de euro, scrie The Telegraph.
Miniştrii de finanţe ai G 20, grupul celor mai importante economii avansate şi emergente, au stabilit la reuniunea anuală FMI-Banca Mondială, organizată la sfârşitul săptămânii trecute la Washington, un termen de şase săptămâni pentru rezolvarea crizei. Soluţia va fi discutată la summitul G20 organizat pe 4 noiembrie la Cannes.
Germania şi Franţa au început deja să lucreze la o strategie prin care să se prevină ca turbulenţele financiare să îngenuncheze Italia şi Spania, economii considerate a fi prea mari pentru a putea fi salvate.
Băncile fără acces la finanţare ar urma să fie ajutate de guverne
Strategia presupune o recapitalizare de mai multe zeci de miliarde de euro a băncilor pentru a se asigura pieţele că un eventual default al Greciei sau Portugaliei nu ar precipita o criză financiară sistemică. Recapitalizarea va fi mai mare decât cea de 2,5 mld. euro estimată de autorităţile de profil după testele de stres efectuate în iulie la nivelul sistemului bancar al UE. Liderii europeni sunt încrezători că unele bănci pot strânge capital suplimentar din surse private. Dacă instituţiile de credit nu au acces la finanţare, recapitalizarea se va face prin fonduri de la stat sau prin intermediul mecanismului de aj