Distanţa de peste un an între depunerea proiectelor pentru fonduri UE şi semnarea contractelor, dar şi faptul că băncile "şi-au închis" buzunarele odată cu izbucnirea crizei economice sunt doar câteva dintre motivele pentru care doi antreprenori nu au reuşit să obţină bani de la Bruxelles. Autorităţile au semnat din 2007 încoace peste 6.700 de decizii de finanţare pentru beneficiari deşi numărul de proiecte depuse a depăşit 30.000.
Dacă în 2008 puţini antreprenori români simţeau că pericolul crizei se apropie având în vedere că economia se afla pe un trend ascendent, companiile se extindeau, iar angajările mergeau ca pe roate, la sfârşitul acelui an căderea băncii americane Lehman Brothers a zguduit din temelii economia mondială. Falimentul gigantului bancar american s-a resimţit acut şi în buzunarele antreprenorilor români care sperau să îşi extindă businessurile cu ajutorul proiectelor pe bani europeni. În urmă cu trei ani, omul de afaceri Cătălin Năstase, care conduce compania producătoare de plase zincate pentru construcţii OOPS din Suceava, se gândea să-i mai adauge o linie de producţie fabricii sale. Investiţia ar fi urmat să se ridice la 71.000 de euro, însă criza i-a dat planurile peste cap.
"A fost un decalaj mare de timp între momentul în care am depus contractul şi cel în care am semnat actele. A trecut mai bine de un an între cele două momente. Când am început proiectul totul era bine în economie, însă a venit criza, între timp am semnat şi noi contractul şi ulterior nu am mai găsit nicio bancă dispusă să ne acorde finanţarea. Băncile deja nu mai erau dispuse să dea uşor bani. Practic, acestea şi-au închis buzunarele pentru toată lumea, nu numai pentru noi", povesteşte Cătălin Năstase.
În consecinţă, după ce "a ratat" finanţarea din bani europeni, încasările fabricii OOPS au început să fie din ce în ce