Încă din şcoală am învăţat că plecăm cu toţii cu şanse egale către o carieră de succes, către o poziţie înaltă într-un departament important al unei companii multinaţionale sau chiar către poziţia de general manager al propriei companii.
Poate vă întrebaţi ce anume face diferenţa, şi anume unde se desprind drumurile fiecăruia către o direcţie sau alta. Care e „reţeta" pentru a ajunge cel mai sus? Ei bine, nu cred că există o „reţetă" pentru a deveni manager, trebuie doar să faci parte dintre cei care „fac lucrurile să se întâmple".
Poţi fi olimpic la matematică, fizică, chimie sau economie, dar studiul nu se încheie aici, ci dimpotrivă. Eforturile din şcoală trebuie dublate cu lecţiile de viaţă: cu experienţele prin care treci, cu felul în care ştii să beneficiezi de pe urma acestora, cu felul în care alegi să creşti şi să te formezi ca persoană. Pentru a deveni un manager de succes, trebuie să te preocupi de cum poţi deveni un model pentru cei din jur, iar asta pentru că un manager trebuie să evolueze constant, dar mai ales să inspire, la rândul său.
Identificarea talentului
Meseria asta este ca un sport în echipă: trebuie să îţi cunoşti coechipierii şi să îi determini să construiască împreună. În business, ca şi în sport, descoperirea talentelor oamenilor şi stabilirea lor pe postul potrivit sunt esenţiale dacă îţi propui să atingi performanţa. Aceeaşi echipă, condusă de manageri diferiţi, poate avea rezultate diferite. Unul dintre principiile mele de management este de a identifica talentul anume pe care îl are fiecare dintre oamenii cu care lucrez şi de a încuraja dezvoltarea anumitor aptitudini proprii fiecăruia. Primind sarcinile potrivite cu talentul lor, oamenii ajung să dea şi un randament mai bun, cât şi să obţină satisfacţie din munca pe care o fac. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul meu, caut să mă autoevaluez permanent