Oameni de stiinta din mai multe tari care au colaborat la centrul deCODE Genetics au constatat ca exista gene comune asociate cu riscul de aparite a cancerului de piele, prostata si cancer.
Cercetatorii de la deCODE Genetics (printre care se afla, alaturi de experti din SUA, Marea Britanie, Germania si alte tari, si romani) au colaborat cu compania Illumina Inc., iar studiul urmeaza sa fie publicat in revista "Nature Genetics".
Echipa a descoperit o secventa a genomului uman care este comuna celor trei tipuri de cancer. Studiul a fost realizat prin analiza genomului la 457 de islandezi si identificarea a 16 milioane de polimorfisme unice de nucleotide (SNP). Cu ajutorul unor tehnologii avansate, cercetatorii au reusit sa extinda cercetarile pana la 40.000 de islandezi, reusind sa descopere o varianta a genei TP53, cunoscuta pentru rolul avut in dezvoltarea mutatiilor somatice la pacientii cu cancer.
Pana in prezent, persoanele care se nasc cu copii defecte ale genei (mutatii germline) s-au intalnit foarte rar si doar in familiile predispuse la sindromul Li Fraumeni (LFS) sau asemanator cu Li-Fraumeni (LFL), care apar odata la aproape 20.000 de nou-nascuti. Varianta descoperita pare sa afecteze modul in care este procesat mesagerul ARN al genei.
Cu toate acestea, varianta descoperita in urma studiului este destul de comuna, aparand la unul din 25 de cetateni in Islanda, Marea Britanie si Statele Unite.
Kari Stefansson, CEO la deCODE Genetics, a declarat ca se vor face eforturi pentru ca descoperirea sa fie folosita in beneficiul persoanelor care sufera de aceste forme grave de cancer.
Cancerul de piele este cea mai comuna forma de cancer la persoanele cu descendenta europeana: acesta apare in urma expunerii la soare, insa factorul genetic joaca si el un rol important.
deCODE genetics a