Numărul punctelor de acces gratuit la internet a crescut în ultimii doi ani, odată cu intrarea pe piaţă a marilor companii de telecomunicaţii.
În 2009, românii se puteau conecta gratuit la internet în doar câteva sute de locuri din ţară, în principal graţie unui proiect al Societăţii Naţionale de Radiotelecomunicaţii (SNR) derulat în parteneriat cu Romtelecom. Între timp, pe piaţa celor care furnizează gratuit internet de bandă largă au intrat printre alţii RCS&RDS, Orange şi competitori locali care au încheiat contracte cu administraţiile locale. Astfel, la începutul acestui an, numărul hotspoturilor (zonele cu internet Wi-Fi) depăşea o mie.
În Capitală sunt amenajate deja de Primăria Municipiului Bucureşti puncte wireless pentru navigare gratuită pe internet în Parcul Cişmigiu (zona Debarcader), în Parcul Herăstrău (zona Roata Mare şi zona Cariatide - intrarea Charles de Gaulle), în Parcul Izvor (zona Metrou) şi în Parcul Floreasca (intrarea principală). Utilizatorii acestor servicii se plâng însă că viteza este scăzută şi că, de multe ori, conectarea este imposibilă.
Wireless pe plajă
În ţară, două oraşe sunt aproape total acoperite cu internet wireless. În Roman, reţeaua funcţionează din 2005 şi acoperă 20 de kilometri pătraţi. În Mangalia, proiectul a fost demarat în luna august şi acoperă 14 kilometri pătraţi de plajă, incluzând şi staţiunile Saturn, Venus, Jupiter, Neptun, Olimp. Până la sfârşitul anului, tot oraşul Mangalia urmează să aibă acoperire wireless gratuită. Pentru acest proiect, Primăria Mangalia a făcut un parteneriat public-privat cu două firme de comunicaţii şi advertising: Minisoft (România) şi Wavion (Israel). „Acestea nu sunt hotspoturi. E o pătură completă de internet, care uneşte semnalele wireless de la un emiţător la altul", a explicat managerul companiei Minisoft, Adi Rotaru.
Gratuit doar pentru clienţ