Cele mai puternice 20 de ţări din lume au elaborat o nouă strategie pentru a preveni extinderea crizei datoriilor de stat din Europa.
Reuniţi la Washington pentru întâlnirea anuală dintre Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială, reprezentanţii celor mai puternice 20 de state din lume (ţările G20), în parteneriat cu mai multe instituţii internaţionale (printre care FMI şi Banca Centrală Europeană), au reuşit să găsească o strategie comună pentru evitarea escaladării crizei datoriilor de stat din zona euro. Noul plan va presupune înfiinţarea unui fond cu o valoare de 2.000-3.000 de miliarde de euro pentru ridicarea unui „zid" de protecţie în jurul statelor supraîndatorate, considerate cele mai periculoase din UE, potrivit unor surse care au participat la discuţii, citate de EU Observer.
O parte însemnată din fonduri va fi folosită pentru consolidarea sistemului bancar, spun sursele. Una dintre variantele vehiculate de presa internaţională este suplimentarea fondului de urgenţă al UE (Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară - EFSF), de la 440 de miliarde de euro - actuala sa capacitate - la 2.000 de miliarde de euro.
Suma de 2.000 de miliarde de euro nu a fost aleasă întâmplător. Potrivit specialiştilor, de atât ar fi nevoie în cazul în care Spania şi Italia (considerate următoarele state care vor avea nevoie de împrumuturi de urgenţă) vor solicita asistenţă financiară internaţională. Ulterior, EFSF ar urma să fie înlocuit de un mecanism permanent (fondul de urgenţă a fost creat doar pentru a combate efectele crizei), numit Mecanismul European pentru Stabilitate (ESM).
Germania este de acord
Potrivit unor surse citate de „The Sunday Times", Germania este acum de acord cu un astfel de plan. Chiar dacă până acum s-a opus categoric unei astfel de strategii, turbulenţele de pe pieţele financiare au determinat