Iesenii care vor sa opteze pentru o pensie privata vor avea un cadru legislativ elaborat in acest domeniu, dupa aprobarea unei noi legi. Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale are spre dezbatere un nou act normativ, care va stabili cadrul legal de plata a pensiei private cuvenite dupa realizarea perioadei de acumulare. Noul proiect de lege va stabili, printre altele, regulile ce vor guverna sistemul de plata al pensiilor private, categoriile si cerintele minime de functionare a furnizorilor de astfel de servicii.
Legea aflata spre dezbatere pana la inceputul lunii octombrie prevede ca fondurile de furnizare a pensiilor private vor trebui sa numere peste 100.000 de membri, fiind constituite prin contract de societatea civila particulara. Numarul minim de membri va trebui realizat in perioada primilor 5 ani de la data constiturii fondului, iar furnizorii de pensii private vor fi autorizati de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
Actul normativ va reglementa si sanctiunile ce se aplica, atunci cand este cazul, atat beneficiarilor de pensii private, cat si furnizorilor. Proiectul prevede ca limitele amenzilor pentru beneficiari vor fi intre 0,1 la suta si 5 la suta din capitalul social pentru persoanele juridice si intre 1 si 6 salarii medii, conform situatiei salariale existente in ultimul exercitiu financiar incheiat, pentru persoanele fizice. Raspunderea prevazuta in proiect este civila, contraventionala sau penala, dupa caz.
In noua lege se mai specifica si faptul ca participantii la fondurile de pensii private care indeplinesc varsta de 70 de ani si nu aleg un furnizor de pensii private vor fi repartizati aleatoriu de catre Comisia de Supraveghere a Sistemul de Pensii Private. Similar cu sistemul de pensii al statului, noile prevederi includ si fonduri facultative private pentru pensionari de i