Autorităţile au pus la punct normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de Urgenţă 70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece. Ordonanţa are nu mai puţin de 23 de anexe. Pentru a beneficia de câţiva lei pe lună sub formă de ajutor pentru încălzirea locuinţei persoanele au de completat o grămadă de acte, potrivit OUG 70/2011. Dintre toate anexele cea mai interesantă este Anexa numărul 2, care cuprinde lista bunurilor ce conduc la excluderea acordării ajutorului pentru încălzirea locuinţei. Astfel, persoanele care deţin clădiri sau alte spaţii locative în afara locuinţei de domiciliu, autoturism cu o capacitate de peste 1.600 de centimetri cubi, bărci cu motor, şalupe, remorci etc. să-şi ia gândul că vor putea obţine ajutor pentru încălzirea locuinţei. De asemenea, nu beneficiază de ajutor de încălzire persoanele care au peste 3 bovine, 5 porcine, 20 de ovine sau 15 familii de albine.
Perioada pentru care se acordă ajutorul de încălzire variază de la o lună la cinci luni.
Persoanele care au un venit pe membru de familie de până la 155 de lei şi nu au în proprietate nici un bun din cele enumerate în lista neagră, respectiv Anexa 2, pot beneficia de subvenţie maximă pentru încălzirea locuinţei, respectiv 262 de lei pe lună. Cu cât venitul pe membru de familie este mai mare, cu atât scade ajutorul pentru încălzirea locuinţei acordat de autorităţi. Cel mai puţin, respectiv 19 lei, vor primi cei care realizează un venit pe membru de familie cuprins între 540 şi 615 lei.
Suma maximă acordată ca ajutor pentru încălzirea locuinţei cu combustibili solizi şi lichizi este de 54 de lei pe lună pentru persoanele cu un venit de până la 155 de lei, iar suma minimă este de 16 lei pentru cei care au un venit cuprins între 540 şi 615 lei pe lună.
Ajutorul pentru încălzire se acordă în