România a creionat o strategie ambiţioasă de a atrage investitorii în exploatarea resurselor de aur şi cupru, care se găsesc din abundenţă aici, mizând pe preţul mare al acestor metale, se arată într-o analiză amplă realizată de Reuters.
Jurnaliştii amintesc proiectul Roşia Montană şi privatizarea companiei miniere Cupru Min Abrud.
Preşedintele Traian Băsescu, un susţinător al acestor afaceri şi cu o influenţă majoră în coaliţia aflată la guvernare, cere guvernului să aprobe proiecte care să crească locurile de muncă şi vrea majorări de taxe pentru majorarea veniturilor bugetare, după doi ani de recesiune, se arată în articol.
Redevenţe mai mari
Ministerul de Finanţe a propus modificarea Codului fiscal, astfel încât să fie majorate redevenţele pentru extragerea metalelor preţioase şi a cuprului de la 4% la 6%.
„Nu cred că măsura va descuraja investiţiile, având în vedere că redevenţele vor fi competitive în raport cu cele de la nivel internaţional, astfel încât nu cred că creşterea de la 4% la 6% va avea un efect negativ", a declarat Stuart McDougall, analist în domeniul minier la firma Jennings Capital din Toronto.
El a arătat că mediul geologic din România este foarte atractiv. „Acele zăcăminte devin foarte atractive întrucât au un potenţial mare de producţie şi o durată mare de viaţă. Acestea sunt principalele motive pentru care o companie minieră ar vrea să vină în România", a spus McDougall.
România vs. China
Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, companiile din acest domeniu au raportat rezerve estimate de 700 de tone de aur şi 2.000 de tone de argint. Unele estimări neoficiale plasează rezervele de cupru la circa 1-1,5 milioane tone.
China, care este de 40 de ori mai mare decât România şi cel mai mare producător de aur din lume, are rezerve estimate de aproximativ 1.900 de tone de au