LONGEVITATE La 102 ani, olteanca Maria Drăgulin a ajuns să- şi cunoască nu numai nepoţii, dar şi cei 20 de strănepoţi.
O vorbă din popor spune că „ce nu te omoară, te întăreşte”. Zicala este valabilă şi în cazul unei oltence, pe care sărăcia şi necazurile nu au doborât-o, iar femeia a ajuns la o venerabilă vârstă de 102 ani. Maria Drăgulin este cel mai longeviv locuitor al comunei Tătuleşti, singurul care depăşeşte un secol de viaţă. S-a născut pe 16 martie 1909 şi a devenit cea mai premiată persoană din comună, fiind onorată în ultimii trei ani cu diploma de onoare în cadrul manifestării tradiţionale „Fiii satului”.
Secretul longevităţii: munca
Femeia spune că munca este cea care a menţinut-o în formă până la această vârstă. „Am muncit din greu la câmp să-mi cresc cei şase copii. Bărbatu’, pe Constantin, l-am pierdut de vreo 40 de ani. Am muncit la chiaburi, apoi pământul oamenilor, nu am ştiut ce e hodina. Mi-am crescut copiii cu fasole şi mămăligă. Eu am mâncat orice, ce am avut. Dar nu am băut. Am gustat din câte-un păhărel de ţuică din când în când, dar nu m-a văzut nimeni, maică, beată”, povesteşte bătrâna.
Toată viaţa şi-a petrecut-o în sat, muncind la câmp. Locuieşte împreună cu opt nepoţi şi strănepoţi şi se poate lăuda că a trăit să-şi vadă şi strănepoţii- 20 la număr. Este lucidă şi până acum o săptămână nu a avut probleme de deplasare. Acum nu mai poate ieşi din casă, însă le poate povesti urmaşilor, cu glasul stins, despre vremurile trăite, cu bucurii, dar şi cu tristeţi.
Puţini mai apucă bătrâneţea
Longevitatea este tot mai rar întâlnită în zilele noastre. Recensământul din 2002 indica în judeţul Olt un procent de doar 5,4% din populaţie care depăşeşte vârsta de 75 de ani. Datele statistice indică la nivelul judeţului Olt o durată medie a vieţii de 72 de ani, femeile fiind cele care ating vârsta medie de 7