"Nu va asteptati la un plan de salvare financiara de la noi" - acesta a fost mesajul transmis de catre o serie de oficiali chinezi in timpul unor reuniuni la Fondul Monetar International, dupa ce China a fost vazuta ca un raspuns la problemele din zona euro, fie in calitate de cumparator al datoriei europene, fie ca o tara care ar putea sa investeasca in aceasta zona.
"Nu putem sa ne apucam sa salvam pe cineva. Nu suntem salvatori. Trebuie sa ne salvam pe noi", a declarat Gao Xiqing, presedinte al China Investment Corp (CIC), un fond suveran de investitii al statului, potrivit WSJ.
In cazul in care Europa ar decide sa vanda obligatiuni comune ale zonei euro, garantate de catre toti membrii din uniunea monetara, atunci CIC ar putea fi unul dintre cumparatori, a spus el.
"Daca ar avea un profil de risc care sa se potriveasca politicilor noastre, atunci am cumpara. Dar sa nu va asteptati sa cumparam mai mult decat ar suporta apetitul nostru pentru risc", a afirmat Gao.
Discutiile avute nu fac altceva decat sa elimine posibilitatea ca fondul CIC sa cumpere obligatiuni emise de Italia, Grecia si alte state cu probleme din zona euro, care nu prea gasesc cumparatori.
Guvernatorul bancii centrale, Zhou Xiaochuan, a fost la fel de clar cand a spus ca nu trebuie sa existe asteptari pentru o majorarea nesustenabila a cresterii economice in China doar pentru a sustine economia mondiala.
In prezent, China creste cu aproximativ 9% pe an, iar un avans de 8-10% ar reprezenta "asteptari rezonabile", a spus el.
In timpul crizei finaciare din 2008-2009, China a urcat cheltuielile cu aproape 11.000 de miliarde de yuani (circa 1.700 de miliarde de dolari) si a reusit sa mentina un nivel de crestere economica de peste 9%.
"Nu va asteptati la un plan de salvare financiara de la noi" - aces