În general, cei afectaţi de aceşti paraziţi sunt copiii din mediul rural, proveniţi din familii cu posibilităţi financiare reduse. Conform datelor furnizate de Direcţia De Sănătate Publică Galaţi, în acest moment elevii gălăţeni care s-au înscris în noul an şcolar încă suferă de infecţiile secolului XIX.
Astfel, inspectorii Direcţiei au găsit copii cu păduchi, scabie sau angine.
„Pot spune că este o situaţie similară cu cea din anii trecuţi. Au fost descoperite 106 de cazuri de copii care au păduchi, şapte cu scabie, der şi 158 cu angine", a declarat Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi. Conform aceleiaşi surse, majoritatea acesto cazuri s-u înregistrat în mediul rural, acolo unde educaţia şi igiena lasă de dorit.
„În primul rând părinţii trebuie să înţeleagă că igiena celor mici este foarte importantă şi că, dacă nu dau atenţie acestor aspecte copiii riscă îmbolnăviri foarte grave. Părinţii ar trebui să ştie că, oricât de săraci ar fi, un săpun tot pot cumpăra", a mai declarat acesta.
Păduchii reprezinta o problemă frecventă pentru copii cu vârstă cuprinsă între trei şi 12 ani . Păduchii pot provoca mâncărimea scalpului doar printr-o simplă înţepătură. Scărpinarea excesivă determină inflamarea, iritarea şi în cele din urmă, infectarea.
Paduchii maturi se mişcă extrem de repede şi sunt prezenţi în părţile laterale ale capului şi la ceafă.
Cum scăpăm de păduchi
Pentru a scăpa de problema păduchilor, folosiţi un şampon împotriva acestora. Pentru a-i elimina definitv, folosiţi un piepten cu dinţii cât mai apropiaţi.
O altă metodă de precauţie pe care trebuie să o aveţi în vedere este de a spăla îmbrăcămintea şi lenjeria cu apă fierbinte.
La copii peste un an, se adauga în şampon şase picături de geranium .