Societăţile care vor activa ca administrator al unui fond de furnizare a pensiilor private vor avea un capital social minim de 5 milioane euro, cu 50% mai redus faţă de nivelul propus în decembrie 2010, potrivit unui nou proiect de lege al Ministerului Muncii, informează Mediafax. Iniţial, ministerul propunea ca viitorii furnizori de pensii private să deţină un capital social de 10 milioane euro, subscris şi vărsat integral, exclusiv în numerar, la momentul constituirii acesteia.
"Capitalul furnizorului de pensii nu poate fi constituit şi nici majorat prin subscripţie publică, nu poate proveni din împrumuturi sau credite. Fiecare furnizor de pensii private trebuie să constituie şi menţină, pe întreaga lor durată de funcţionare, echivalentul în euro la sfârşitul exerciţiului financiar a capitalului social subscris şi vărsat", se precizează în proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului de plată a pensiilor private.
Viitorii administratori ai fondurilor de furnizare de pensii private se pot constitui sub forma unei societăţi pe acţiuni, conform Legii 31/1990 privind societăţile comerciale, şi vor funcţiona numai în baza autorizaţiei Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Furnizorul de pensii private are ca obiect exclusiv administrarea fondului de furnizare a pensiilor private şi va administra în România un singur fond de profil.
Potrivit proiectului de lege, fondul de furnizare a pensiilor private nu poate fi declarat în faliment. Fondul de furnizare a pensiilor private trebuie să aibă minimum 100.000 de membri, nivel pe care trebuie să-l atingă în primii cinci ani de la data înfiinţării, şi se va constitui prin contract de societate civilă particulară.
Societăţile care vor activa ca administrator al unui fond de furnizare a pensiilor private vor avea un capital social minim de 5 milioane