Studenţii bucureşteni au început de ieri să-şi ia în primire camerele de cămin, însă peste 10.000 de tineri trebuie să se orienteze către chirie la particulari .
Studenţii s-au întors în Bucureşti, încărcaţi cu bagaje, perne şi calculatoare, pentru a-şi lua în primire locurile în campusuri. Cazările au început de ieri la Universitatea din Bucureşti şi Academia de Studii Economice (ASE), iar politehniştii dau astăzi startul la mutat.
Condiţiile din cămine s-au îmbunătăţit, însă în continuare aproximativ 30% dintre tineri rămân fără cazare din cauza deficitului de locuri.
Vânzările "la negru", încă la modă
Cei care au avut restanţe sau medii prea mici şi-au căutat fie chirie, fie s-au îndreptat către piaţa neagră a vânzărilor de locuri. Chiar dacă este riscă exmatricularea, studenţii pot câştiga bani frumoşi din această afacere. Internetul abundă în anunţuri cu vânzări de locuri, iar preţurile încep de la 300 de euro pentru o cameră în Regie şi pot ajunge şi la 600 de euro pentru un loc în căminul Belvedere de la ASE.
O dată încheiată tranzacţia, studenţii plătesc în jur de 150 de lei pe lună pentru un loc într-o cameră de patru sau cinci persoane, în timp ce într-una cu doar două locuri, cazarea ajunge până la 400 de lei.
La Universitatea din Bucureşti există peste 5.300 de locuri de cazare. Chiar şi-aşa, în jur de 3.000 de tineri trebuie să-şi caute gazdă. La ASE, doar 75% dintre studenţi încap în cele 19 cămine ale instituţiei, ceea ce înseamnă că în jur de 2.000 de tineri ajung să negocieze cu agenţii imobiliari sau cu speculanţii.
Soluţia de la Politehnică
Ca să reducă din deficitul de locuri, Politehnica din Bucureşti îngrămădeşte în jur de 20.000 de studenţi în cele 27 de cămine din Regie şi Tei. Chiar şi aşa, cam 30% dintre tineri cu drept de cazare rămân fără un loc în cămin şi sunt trimişi către piaţa imobiliară.