Crescute departe de marile aglomeratii urbane, unele chiar la mari inaltimi, fructele de padure par sa fi adunat in compozitia lor toate elementele necesare unui organism puternic si sanatos. De regula, fructele de padure sunt mici, ca niste margele, si au un colorit viu, intens, stralucitor, arome deosebite si gust aspru ca si clima in care s-au dezvoltat.
Efectele terapeutice ale fructelor de padure depind, in cea mai mare masura, de starea in care sunt consumate. Nutritionistii spun ca este bine sa fie consumate proaspete, atunci cand le este vremea, fara zahar sau alte adaugiri. Prelucrate termic, sub forma de dulceata, gem, sirop sau compot, fructele de padure isi pierd cea mai mare parte a vitaminelor si enzimelor din compozitie.
Despre fructele de padure, specialistii spun ca previn aparitia unor grave probleme de sanatate, cum ar fi bolile hepatice, cancerul, anemia, osteoporoza, afectiunile cardiace sau degenerative, precum maladia Alzheimer, deoarece sunt foarte bogate in vitamina C si grupul de vitamine B cu efect antiinflamator, antiimbatranire, antidiabetic si care, impreuna, actioneaza ca un adevarat scut impotriva cancerului.
Afinele, fructele inaltimilor de peste 2.000 de metri, care arata ca niste margele de culoare bleumarin-brumat, contin vitamina A, vitaminele C si E, recunoscute pentru efectele lor antioxidante, si antocianine si fenoli care functioneaza tot ca niste antioxidanti. De asemenea, in compozitia afinelor intra si oxalatii, motiv pentru care medicii nu le recomanda persoanelor care sufera de afectiuni renale.
De la afine, in scop terapeutic, se folosesc, mai ales, fructele proaspete, neprelucrate in vreun fel. Dintre toate fructele toamnei, afinele au cel mai mare continut de antioxidanti, avand reale calitati cu care lupta impotriva proceselor de imbatranire. Efectul antioxidant si antii