Grecia se angajează să facă noi eforturi în materie de disciplină bugetară şi reforme într-un moment în care deputaţii germani se vor exprima joi pe marginea mecanismului de salvare a monedei unice. Doamna Merkel este tot mai contestată în sânul propriei sale majorităţi, iar viitorul ei politic pare să se joace acum în contextul acestei tragedii moderne greceşti. Pentru că avem de-a face, dacă stăm să ne gândim bine, cu o tragedie socială şi morală, când vorbim despre această criză greacă. O analiză de Matei Vişniec.
Premierul elen se află de altfel marţi la Berlin pentru a-i asigura pe germani că situaţia este sub control. Şi pentru a fi cât mai convingător, Giorgios Papandreu a spus că ţara sa face eforturi "supraomeneşti" pentru a depăşi actuala criză economică. Invitat la Conferinţa anuală a Federaţiei Germane a Industriaşilor, premierul grec a mai ţinut să dea asigurări că ţara sa îşi va respecta absolut toate angajamentele. Pe de altă parte, el i-a invitat pe germani să renunţe la criticile lor permanente formulate la adresa Greciei.
În ceea ce-i priveşte pe germani, ei consideră însă că au dreptul să critice cu vehemenţă Grecia, în măsura în care Germania este prima economie europeană şi tot ei îi revine onoarea de a alimenta cu cea mai mare sumă Fondul de salvare sau de ajutorare european creat în 2010.
Reamintim că el este dotat cu 440 de miliarde de euro, dintre care 200 de miliarde sunt vărsate, sau mai bine spus garantate, de germani. În aceste condiţii, germanii sunt atenţi la tot ce se întîmplă în Grecia, nu numai la declaraţiile guvernului de la Atena.
Germanilor, dar şi celorlalţi europeni, nu le scapă faptul că premierul Papandreu este prins, ca să folosim o veche expresie, între ciocan şi nicovală. Luni, străzile Atenei ofereau spectacolul unui ambuteiaj-monstru pe fondul unei greve a transporturilor în comun, iar pe 19