Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a declarat, marţi, în Comisia de sănătate a Camerei, că a păstrat la minister toată echipa de consilieri a fostului ministru şi a arătat că a auzit că unul dintre ei a avut legături cu DRG Audit, dar acesta l-a asigurat că nu mai are relaţii cu această firmă, scrie Mediafax.
Preşedintele Comisiei de sănătate, Rodica Nassar (PSD), l-a întrebat pe Ladislau Ritli de legătura între Ministrul Sănătăţii şi firma DRG Audit din Târgu Mureş, care se ocupă cu implementarea soft-ului de codificare informatizată a diagnosticelor pentru pacienţi.
Ministrul Sănătăţii a spus că a auzit de existenţa acestei firme şi de faptul că un consilier ar avea legături cu această firmă, dar că acesta a negat că mai are relaţii cu respectiva societate.
"Am păstrat toată echipa de consilieri şi nu am avut niciun motiv să nu fac acest lucru. Colegul susţine că nu mai are nicio legătură", a spus Ritli.
Presa a relatat că firma DRG Audit, al cărei fondator este consilierul de la MS Vass Levente, se ocupă de codificarea informatizată a diagnosticelor pacienţilor.
Concret, datele medicale ale pacienţilor din spitale sunt codificate şi transmise lunar Ministerului Sănătăţii, la Şcoala Naţională de Sănătate Publică. Aceste date codificate folosesc la decontarea serviciilor medicale şi stabilirea complexităţii cazurilor tratate, care are o legătură şi cu performanţa unităţii spitaliceşti.
Spitalele codifică pentru fiecare pacient externat diagnosticele principale şi cele secundare, precum şi toate procedurile efectuate, astfel încât să vadă ce ICM (gradul de complexitate a cazurilor tratate în unitatea medicală) au realizat. Fiecare diagnostic primeşte un cod din sistemul DRG (Diagnostic Relative Group), căruia îi corespunde o valoare.
În octombrie 2008, DRG Audit Târgu Mureş a câştigat prin licitaţie deschisă două contracte cu