Banca elveţiană UBS a afirmat, într-un raport publicat ieri, că falimentul Greciei este de neevitat. Opinia nu este general împărtăşită, Hans Jäckel, economist şef la DZ Bank, susţinând ieri, într-un interviu publicat de ziarul BURSA, că nu vom asista la falimentul Greciei şi nicio altă ţară nu se va confrunta cu falimentul.
Singura necunoscută pentru analiştii elveţieni pare să fie doar momentul la care va fi declarat falimentul.
Este falimentul iminent, sau poate fi amânat? Raportul UBS ataşează o probabilitate de 10-20% ca falimentul grecesc să aibă loc în următoatele săptămâni şi o probabilitate de 50-70% ca falimentul să se pronunţe la începutul lui 2012, elaborând trei scenarii posibile ale evoluţiei economiei globale pentru a explica implicaţiile acestui colaps.
* Primul scenariu
În dezvoltarea primei imagini, banca pleacă de la premisa că, la un moment dat, un compromis între guvernul elen şi "troika" (UE, FMI si BCE) va deveni imposibil datorită inabilităţii Greciei să implementeze măsurile propuse de FMI (austeritate fiscală, restructurare şi privatizarea sectorului public).
Acest scenariu s-ar putea des-făşura începând cu falimentul haotic al Greciei, care nu este în mod adecvat anticipat şi, datorită lipsei rezervelor de capital, ar duce la colapsul celei mai mari părţi din sistemul bancar elen, care deţine preponderent titluri de stat emise de Grecia.
Pe lângă acesta, falimentul va afecta cu siguranţă instituţiile non-financiare şi sectorul imobiliar elen, potrivit analiştilor, şi se va extinde în sistemul financiar european, mai ales în bănci, fonduri de pensii şi companii de asigurare.
Primele de risc pentru titlurile guvernamentale vor exploda, drept urmare a sporirii necontrolate a neîncrederii investitorilor, lucru care va afecta în cea mai mare măsură Italia şi Spania.
Investitorii privaţi care d