Politicienii europeni nu reuşesc să se pună de acord în privinţa soluţiilor prin care pot rezolva criza din Grecia şi implicit pot stopa virusul datoriilor care atacă state importante, precum Italia, Portugalia, Irlanda, Spania. Întreaga lume se uită cu îngrijorare către Europa de frica amplificării crizei care de trei ani bântuie lumea. Dacă Grecia va intra în faliment efectele vor fi cu mult mai puternice decât cele înregistrate în cazul băncii americane Lehman Brothers. "Dacă un val de falimente ar mătura Europa, multe bănci vor fi în pericol, şi nu numai cele europene", a declarat preşedintele asociaţiei bancare germane BdB, Andreas Schmitz, pentru Reuters.
Pentru a evita această situaţie, deţinătorii de obligaţiuni emise de statul elen şi-ar putea asuma o pierdere de 50%. Această decizie ar afecta în principal Germania şi Franţa, dar şi Banca Central Europeană. Andreas Schmitz a afirmat că o "insolvenţă izolată" a Greciei ar putea fi gestionată şi depăşită, chiar dacă băncile vor înregistra deprecieri ale activelor mai ridicate decât provizioanele de 21% din expunerea pe Grecia. Mai mult, într-un interviu separat acordat postului austriac de radio Ö1, directorul general de la Raiffeisen Bank Internaţional, Herbert Stepic, a apreciat că o ştergere masivă a datoriilor Greciei este inevitabilă. "Experţii spun că va fi o reducere de cel puţin 50% şi eu susţin acest punct de vedere", a declarat Herbert Stepic.
Un alt plan discutat în acest sfârşit de săptămână este suplimentarea sumelor alocate Fondului European de Stabilitate Financiară (FESF), până la 2.000 de miliarde de euro, de la 440 miliarde de euro în prezent. Soluţia propusă de FMI şi SUA nu este pe placul Germaniei. Pe de altă parte, eforturile statelor europene de a contracara criza datoriilor ar putea să se traducă printr-o reducere a ratingului pentru anumite state din regiune, a av