Bursa de la Bucureşti a scăzut luni cu 0,8%, pentru a treia şedinţă consecutiv, deşi bursele vest-europene au crescut, iar acţiunile Erste (EBS) au urcat cu 15,2%, urmând linia puternic ascendentă de pe piaţa de la Viena.
Bursa a deschis ziua de luni în scădere cu 0,67%, prefigurând a treia şedinţă consecutivă cu o evoluţie negativă, în condiţiile în care bursele vest-europene au înregistrat corecţii în primele minute. Pieţele mature din Europa au trecut totuşi rapid pe creştere, susţinute de acţiunile băncilor, însă amplitudinea variaţiilor de la BVB a fost mai redusă, la fel ca în ultimele şedinţe.
Un efect vizibil a fost în cazul acţiunilor Erste, întrucât market makerii de la BVB trebuie să ţină preţul la un nivel apropiat de cel de pe bursa de la Viena. Pe piaţa din Austria, cotaţia a urcat cu 11,04%, la 19,06 euro, astfel că preţul de la BVB a avansat cu 15,21%, la 81,8 lei (19 euro). La ora 14:45, BVB a extins limita de variaţie la 25%, după ce cotaţiile urcaseră cu peste 15%. Preţul maxim atins la BVB a fost cu 17,6% peste ultima cotaţie de vineri. Spre deosebire de acţiunile Erste, majoritatea titlurilor de la BVB au consemnat variaţii uşoare în cadrul unor tranzacţii cu volume reduse.
"Piaţa locală continuă să evolueze în funcţie de direcţia dictată de bursele externe, însă numărul redus de investitori care să se implice direct în piaţă împiedică mişcările să fie cel puţin egale în amplitudine cu cele din extern. Volumele reduse indică şi faptul că investitorii din România încă aşteaptă o perioadă mai stabilă. Această stabilitate poate apărea doar când este conturată o strategie clară", a declarat Bogdan Niculae, trader la Departamentul pieţe de capital al Piraeus Bank.
El a amintit că săptămâna trecută piaţa a coborât din nou aproape de nivelurile minime atinse în luna august.
"Acest nivel a rezistat la această tentativă de