Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu spune că banca centrală are planuri de rezervă pentru eventualitatea în care băncile mamă ar avea probleme. Sursa: EVZ
Chiar dacă nu este expusă direct la criza Greciei, întrucât deţinerile de titluri elene sunt neglijabile, România este expusă indirect prin mai multe canale, cum ar fi cel al sentimentului sensibil al pieţelor, precum şi pe canalul relaţiei comerciale dintre cele două ţări, declară Bogdan Olteanu, viceguvernator al BNR, întrun interviu acordat "Capital".
În ceea ce priveşte canalul bancar, BNR urmăreşte îndeaproape situaţia finanţării băncilor din România de băncile mamă din Grecia, iar în prezent liniile de finanţare sunt menţinute în proporţie de peste 90% de către toate băncile, nu doar de cele greceşti.
"Urmărim situaţia şi nu pleacă bani de la băncile greceşti pentru băncile mamă. Este o legendă. Ţine mai mult de speculaţie", precizează Olteanu. Potrivit acestuia, "efectele secundare se vor simţi probabil în mult mai mare măsură în alte ţări, dar a crede că nu vor exista efecte indirecte asupra României, mai ales că suntem în zonă, este naivitate".
În ceea ce priveşte posibilitatea preluării de către BNR a anumitor bănci, în eventualitatea deteriorării situaţiei acestora, Olteanu spune există planuri de rezervă pentru situaţii de urgenţă care nu vizează naţionalitatea unei bănci, ci situaţia economică.
"Putem interveni în diverse moduri, am preluat mecanismele de intervenţie care au fost practicate în sisteme bancare lovite mai devreme de criză şi le vom folosi, dacă va fi cazul. Sperăm să nu fie cazul. În acest moment, nu este cazul. Sistemul este solid şi din punct de vedere al solvabilităţii şi al lichidităţii“, ne asigură viceguvernatorul BNR.
2015, un termen plauzibil pentru adoptarea euro
Cât de uşor va rambursa România îm