În ultimele trei luni, grupurile bancare europene au reuşit cu greu să se împrumute pe termen lung la costuri sustenabile din cauza neîncrederii investitorilor faţă de abilitatea liderilor UE de a evita extinderea crizei datoriilor de stat.
O nouă criză de finanţare stă la orizontul marilor bănci europene. În ultimul trimestru, băncile europene au emis obligaţiuni în valoare de 34 de miliarde de euro, cel mai mic nivel din ultimul deceniu, potrivit datelor Dealogic, citate de „The Wall Street Journal“.
Mai mult, majoritatea băncilor nu au reuşit să vândă obligaţiuni în valoare de peste 500 de milioane de euro la o singură emisiune, ceea ce denotă faptul că investitorii preferă să acorde finanţări mici pentru a-şi diminua potenţialele pierderi, notează jurnaliştii americani.
Acum, analiştii se tem că această criză a finanţării se va prelungi şi în 2012, iar eventualele repercusiuni asupra întregului sistem bancar sunt semnificative.
De cealaltă parte, majoritatea băncilor susţin că şi-au asigurat deja finanţarea necesară până la sfrâşitul acestui an şi, în plus, au acces la lichidităţi prin intermediul împrumuturilor speciale acordate de Banca Centrală Europeană instituţiilor comerciale de credit.
Chiar şi aşa, specialiştii spun că băncile au de rambursat datorii în valoare de 800 de miliarde de euro în 2012, iar o bună parte din acestea vor trebui să fie rostogolite. Dacă băncile nu vor reuşi să obţină finanţări pentru a acoperi aceste cheltuieli, atunci ele ar putea fi nevoite să-şi restrângă bilanţurile prin vânzarea de active sau reducerea fondurilor destinate creditării, ceea ce ar avea un impact semnificativ asupra marilor companii şi asupra populaţiei.