În fiecare zi de miercuri și vineri, lăcașul mănăstirii este plin de credincioșii care vin la Sfântul Maslu. Slujbele de dezlegare care se fac sunt considerate adevărate miracole pentru cei care înfruntă probleme, indiferent de natura lor.
Tot mai mulți arădeni se îndreaptă, în fiecare zi de miercuri, spre Mănăstirea Gai pentru a participa la Slujba Sfântului Maslu, oficiată de un sobor de preoți.
Participanții la Taina Sfântului Maslu pot să aducă la biserică puțină făină, ulei și o haină pentru binecuvântare. Abia după ce slujba se termină iar credincioșii ajung acasă, din făina și uleiul sfințit, aduse de la mănăstire, vor face mici turtițe din care vor gusta dimineața pe nemâncate.
“Sfântul Maslu este o taină, din cele 7 taine ale bisericii noastre Ortodoxe. Taina aceasta se face de către 7 preoți, 3 sau doi. Se face în zilele de post, miercurea și vinerea, sau în cele 4 posturi. La slujba aceasta pot lua parte bolnavi, neputincioși și chiar cei care sunt sănătoși. Este bine ca participanții sănătoși să fie persoane care se spovedesc regulat în toate cele 4 posturi. Sfântul Maslu are puterea dumnezeiasca de a însănătoși pe cei bolnavi și puterea de a ierta păcatele și de aceea se recomandă și celor sănătoși, ca să fie feriți de chinurile vremelnice și veșnice”, susține părintele Vasile Pop.
Nu doar acest ceremonial îi atrage pe credincioși ci și slujba de dezlegare, care se face imediat după. Se spune că rugăciunile citite de preoți sunt special pentru dezlegare de farmece sau blesteme și că sunt foarte puternice, menite să înlăture spiritele rele.
„Molitfele Sfântului Vasile cel Mare si ale Sfântului Ioan Gura de Aur numite și exorcisme sunt cele mai puternice rugăciuni împotriva duhurilor necurate din oameni și case. Ele se citesc numai de preoţi si duhovnici care au viaţa curată, sunt postitori și au dezlegare de la duhovnicii lor