Numeroase femei se plâng că lupta cu candidoza nu se termină niciodată şi că, oricâte tratamente ar lua, boala reapare. Medicii spun că s-a creat o rezistenţă la medicamente, dar şi că pacientele nu respectă cu stricteţe tratamentul.
Unul dintre motivele pentru care candidoza se tratează greu este rezistenţa creată în timp la multiplele tratamente. Dacă tratamentele anterioare nu au fost ţintite cum trebuie, când se aplică cel corect, acesta nu-şi mai face efectul.
Un alt motiv este acela că în 80% din cazuri, nu este vorba doar de candida, ci de un cocktail format din ciuperci şi alţi germeni. „Rareori candida se găseşte singură. Trebuie luate culturi cu antibiogramă şi făcut tratament local şi general pentru toată flora patogenă prezentă", spune Lucia Cornea, medic ginecolog cu experienţă îndelungată în sistemul sanitar francez.
Iritaţiile cauzate de ovule, semn bun
O altă problemă în vindecarea candidozei o reprezintă nerespectarea tratamentului. Dacă acesta este dublu ţintit, se recomandă, de regulă, un tratament de 10 zile cu ovule, concomitent cu unul pe cale orală cu antifungice, timp de 7, 10 sau 14 zile, în funcţie de gradul de încărcare cu ciuperci. „Tratamentul oral este de multe ori greu de suportat din punct de vedere digestiv şi am o bănuială că femeile nu-l continuă până la capăt", spune Lucia Cornea.
La rândul lor, ovulele dau iritaţii, iar pacientele opresc tratamentul din cauza disconfortului, crezând că nu e bun. „Ce nu ştiu ele este că acesta este un semn că tratamentul e bun, deoarece, când «mor», ciupercile eliberează o toxină foarte iritantă pentru mucoasa vaginală. Apoi, se duc la alt medic căruia îi spun că tratamentul respectiv nu a fost bun şi care le prescrie altă variantă cu aceeaşi substanţă activă. Apar iar iritaţiile, iar pacientele se lasă păgubaşe", completează Lucia Cornea. Specialistul spune că vina