Alegerile sau referendumul privind modificarea Constituţiei sunt inevitabile. Populaţia va fi mobilizată în câteva luni de zile şi chemată să-şi spună părerea faţă de actuala putere.
De aceea, AIE-2 trebuie să adopte în regim de urgenţă o serie de reforme menite a-i menţine electoratul şi, eventual, a-l extinde. Sprijinul social faţă de actuala guvernare este în scădere. Mai puţină lume îşi permite să ia masa la amiază într-o cantină, de restaurante nici nu mai vorbim. Profesorilor din şcoli şi colegii li s-au mărit salariile cu 12,5 % de la 1 septembrie, dar, deocamdată, doar pe hârtie. Cel puţin aceasta e situaţia la unele instituţii de învăţământ din Chişinău, acolo unde, chipurile, din cauza unei greşeli a unui funcţionar de la Ministerul Finanţelor, fondurile distribuite la un moment dat pentru majorările salariale au fost retrase.
Se apropie sezonul rece al anului. O problemă majoră în acest sens e legată de preţul exorbitant achitat pentru căldură, care afectează nivelul de viaţă a peste 80 % din populaţia Chişinăului (în celelalte localităţi urbane situaţia e similară). Problema a fost abordată de Voronin în 2001, când a promis o reformă a Termocom. A înţeles că aduce venit unor funcţionari de-ai săi şi s-a răzgândit. Pe lângă aceasta, Termocom s-a dovedit a fi o adevărată pepinieră de cadre comuniste, muncitorii de la întreprindere fiind antrenaţi foarte frecvent în diferite manifestaţii ale PCRM.
În campaniile electorale din 2009 şi 2010, reprezentanţi ai AIE - Veaceslav Ioniţă de la PLDM e unul dintre ei - au promis desfiinţarea Termocom, pe motiv că nu produce nimic, ci cumpără doar energie termică de la CET 1 şi CET 2 şi o vinde consumatorilor cu câteva preţuri mai mari. Situaţia ne-a fost confirmată din surse din cadrul întreprinderii. Muncitorii de rând sunt în favoarea fuziunii cu CET, iar conducerea se împotriveşte, in