Condimentele pe care le folosim zilnic pentru a da gust si aroma mancarurilor noastre au numeroase beneficii pentru sanatate. Gustul lor picant stimuleaza metabolismul si ajuta in curele de slabire.
Hreanul ajuta la detoxifierea organismului. Radacina de hrean contine foarte multa vitamina C si minerale precum fier, potasiu, calciu si magneziu. Hreanul are proprietati antibiotice, diuretice, antiinflamatoare si afrodisiace. In cantitati mici, se recomanda si pentru stimularea poftei de mancare. Se consuma, mai ales, sub forma de salate, simpla sau in combinatie cu sfacla rosie, langa friptura, tocanita, pilaf sau cartofi prajiti.
Piperul daruieste mancarii gust si aroma si e nelipsit din bucatariile noastre. Putini stiu insa, ca piperul trateaza cu succes atat diareea cat si constipatia, deoarece are calitatea de a regla digestia, diminueaza durerile de urechi, previne bolile de inima, plamani si ficat, alunga insomnia, calmeaza durerile de dinti si mentine ochii sanatosi. Nu se recomanda persoanelor care sufera de tulburari inflamatorii ale aparatului digestiv.
Ardeii iuti, verzi sau rosii, sunt bogati in vitaminele C, A, B si B6 precum si in potasiu, magneziu si fier. Capsaicina, substanta care le da gustul iute, intepator, stimuleaza activitatea craniana si productia de endorfina, nimic altceva decat hormonul fericirii. Ardeiul iute arde caloriile, pune la treaba metabolismul lenes, previne ulcerul si are efect antiinflamator, fiind, asadar, un calmant natural.
Usturoiul, recunoscut de specialisti ca fiind cel mai puternic antibiotic natural, distruge bacteriile, te fereste de infectii, intareste sistemul imunitar si taie pofta de mancare. Se recomanda, deci, si persoanelor care tin cura de slabire. De asemenea, usturoiul echilibreaza colesterolul din sange, scade tensiunea arteriala si minimizeaza riscul aparitiei cance