În ultimii 20 ani, instituţiile de învăţământ superior s-au înmulţit, iar activitatea unora se apropie de cea a SRL-urilor. Calitatea actului de învăţământ este reprezentată de o diplomă de absolvire pe care studenţii o obţin la finalul anilor de studiu şi mai puţin de instruirea şi experienţa practică într-un anumit domeniu, pe care aceştia ar trebui să o capete frecventând şcoala.
Cei care au terminat studiile superioare în timpul fostului regim comunist povestesc şi astăzi despre cât de greu se intra la facultate pe vremuri şi cât de greu ajungeai să parcurgi toţi anii de sudii şi să devii absolvent.
Dacă atunci numărai pe degetele de la mâini universităţile de stat existente în întreaga ţară, situaţia este total diferită în prezent. Atât universităţile de stat, dar mai ales cele private s-au înmulţit ca ciupercile după ploaie, în ultimii 20 ani.
Cum a ajuns judeţul Alba de la zero universităţi, la conglomerare de instituţii de învăţământ superior
Luăm exemplul judetului Alba, care nu a avut nicio instituţie de învăţământ superior până în anul 1991, când s-a înfiinţat Universitatea de stat “1 Decembrie 1918″, din Alba Iulia. Mai apoi au apărut tot felul de filiale de universităţi private şi de stat, astfel încât astăzi avem studenţi şi în Blaj şi Câmpeni.
Grupul Şcolar Forestier Câmpeni continuă şi în anul şcolar 2011-2012 parteneriatul cu Universitatea de Stat “Lucian Blaga” din Sibiu. Absolvenţii de liceu au posibilitatea de a-şi continua studiile în Câmpeni, la Facultatea de Ştiinţe Economice, specializarea Finanţe-Contabilitate, precum şi la Facultatea de Drept. Cursurile sunt pentru învăţământ la distanţă şi învăţământ cu frecvenţă redusă.
Practic, dacă nu mergi tu la şcoală, vine şcoala la tine. În schimbul unei taxe anuale, care depăşeşte 2.000 de lei, absolvenţii de liceu cu diplomă de bacalaureat se pot înscrie l