Nu mai sunt doar investitorii care părăsesc ţările europene lovite în plin de criza creditelor suverane. Numărul portughezilor ce emigrează este cel mai mare din ultimii 35 de ani, în timp ce grecii se îndreaptă în număr tot mai mare spre Australia şi SUA, iar numărul emigranţilor irlandezi se apropie de cel înregistrat în secolul XIX, când făceau încă parte din Imperiul Britanic.
Paulo Almeida a renunţat să-şi mai caute un loc de muncă prin oficiile de palsare a forţei de muncă din Lisabona şi traversează capitala portugheză pentru a se aşeza la coadă în faţa Consulatului Angolei pentru a obţine o viză de muncă în ţara africană. „Nu mai sunt locuri de mun că decente în Portugalia, este din ce în ce mai rău,“ a decalarat pentru corespondentul agenţiei Bloomberg tânărul inginer de 28 de ani, care speră să găsească un job în industria petrolieră.
Având în vedere estimările care prevăd încă doi ani de criză ecopnomică în Portugalia şi un şomaj aflat la cel mai înalt nivel din 1983 încoace, lucrătorii, precum şi companiile, se orientează spre zonele mai prospere, foste colonii portugheze: Angola, Mozambic şi Brazilia. Dintre cele 20 de companii listate la Bursa din Lisabona şi care formează indicele bursier PSI2o, 14 dintre ele au în plan listarea şi pe cele trei pieţe aflate în plină dezvolatare. Printre ele sunt Cimpor-Cimentos de Portougal, cel mai mare producător de ciment şi Mota-Engil SGPS, cea mai mare companie de construcţii. „Când am pierdut coloniile, populaţia s-a gândit că viitorul aparţine Europei,“, a declarat ziariştilor Antonio Barreto, istoric şi fost ministru al educaţiei. „Acum avem probleme iar oamenii se gândesc la fostele colonii ca la soluţii de ieşire din criză,“ a adăugat acesta.
Nivelarea nivelului de trai
Diferenţele înregistrate de PIB pe cap de locuitor între Portugalia şi cele trei state este la ora actuală cel mai redus