În luna august, Dunărea a trecut cinematogafic prin Portul Cultural Cetate unde s-a desfăşurat ediția a doua a Festivalului Degustătorilor de Film şi Arta Culinară. Un public privilegiat a urmărit peste 60 de filme potrivite cu specificul celor 10 țări participante. În fața unor spectacole gastronomice, care ar atrage şi cel mai pretențios cinefil, s-a vorbit în cel puţin şase limbi străine despre îmbunătăţirea unui eveniment cultural aparte. Iată ce au spus invitaţii.
Ilya DYADIK (director al Festivalului de Film de la Odessa)
„Desenul animat ucrainean Mergea tramvaiul no 9 (Ursul de aur, 2002) regizat de Stepan Koval şi documentarul Drumeţii în regia lui Igor Strembinski (Palme d’or, 2005), care s-au proiectat la Cetate în programul dedicat Ucrainei au avut mare succes. Aş fi încîntat să avem şi ţări vecine la ediţia următoare a festivalului pe care îl organizez pentru că cinematografia română este renumită de ceva ani, iar dacă Institutul Cultural Român s-ar implica în selecţia filmelor ar fi excelent. Anul acesta am cumpărat filmul românesc Dacă bobul nu moare de Sinişa Dragin. Aşteptăm pentru iulie, 2012, comedii româneşti, căci festivalul de film de la Odessa continuă cu succes doar cu acest gen."
Andrei DOBRESCU (regizor)
„Adunarea primită la Dunăre de Masha & Mircea Dinescu, chiar dacă nu a văzut cele mai bune filme, a rămas cu un gust bun. A fost o masă mare, cu povești și Mambo Siria, întreruptă discret de proiecții și lansări de carte. Anunțurile au devenit formale: luați compotul și haideți la film! Noul cinematograf românesc, cum l-a numit Magda Mihăilescu, a adus în festival scurtmetrajele pentru ziua rezervată României. Lungmetrajele au lipsit, din păcate. Au fost alese doar documentare despre spațiul dunărean. Tema era interesantă, dar cel despre insula Ada-Kaleh a fost, cel puțin pentru mine, un priveghi. La fel și cel desp